Wat is een Hooikist?

De hooikist werd vroeger vanaf 1876 gebruikt door boeren. Zij gebruikten een eenvoudige doos met isolatie van vilt. Zij maakten in de ochtend hun eten klaar en zetten het eten dan in de isolerende doos om het eten door te laten garen en warm te houden. Voor de extra isolatie dekte men de doos af met hooi. Later gebruikte men de hooikist. Een kist met deksel die gevuld was met hooi.

Energie en gasbesparend

Het principe van dit tijdloze keukenhulp is eenvoudig. Tijdens het koken van je maaltijd gaat veel energie verloren, door stoom of hitte die langs de zijkanten van de pan lekt of via de deksel verdwijnt. Als je je gerecht verhit en vervolgens goed isoleert, blijft de meeste hitte behouden in plaats van dat het via je afzuigkap naar buiten wordt geblazen. Met het koken met de hooikist of onze moderne Hooimadam® gaar je je maaltijd met een fractie van de energie. 

Keuken met inbouw hooikist

in 1908 werd voor het eerst in  Nederland in een boek gesproken over de hooikist. Dit boek heette ‘Betje’ de goedkope keukenmeid. Echter waren wij als stoofpotland nog niet echt enthousiast. Gedurende en na de Eerste Wereldoorlog en de crisis in de jaren dertig werd het gebruik ook in Nederland sterk aangeraden. Er werden in die tijd zelfs keukens verkocht met inbouwhooikisten. Vergelijk het nu maar even met de inbouw oven of magnetron.  De volgende piek in de populariteit werd veroorzaakt door de schraalheid in de Tweede Wereldoorlog en vervolgens tijdens de energiecrisis van de jaren zeventig. Zoals je leest herhalen de jaren zich 😉 Ook kampeerders in andere landen gaarden hun maaltijd in de tent tussen de slaapzakken. 

Brandt nooit aan

Er zijn meer redenen om te koken met de kookzak van de Hooimadam® dan financiële zuinigheid. Zuinigheid op het milieu bijvoorbeeld. Met de huidige aandacht voor duurzaamheid is het koken zonder stekker weer helemaal terug. Deze manier van bereiden is ook ideaal voor de hedendaagse drukke vrouw of man. Je verhit de ingrediënten, plaatst ze in de hooikist/Hooimadam® Je hebt er de rest van de dag geen omkijken meer naar. Je hoeft niet er niet bij te blijven en je word nooit opgeschrikt door de geur van aangebrande of droogkokende maaltijden. Ook de vitaminen, mineralen en de smaak blijven beter behouden. Na de gaartijd haal je je eten uit de hooikist of Hooimadam en je kan genieten van een heerlijke maaltijd. Wie zegt dat de hooikist ouderwets is, heeft onze moderne Hooimadam® nog niet gezien. 

 

De hooikist spaarvarken
Hooikist “Het Spaarvarken” van Blauwe Express Rotterdam, met stempel van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (1930-1940), Museum Rotterdam.

Wil jij net zoals vroeger koken zonder stekker? Bestel nu je Hooimadam® kookzak en geniet van het gemak en een lagere energierekening. 

 

Beoordelingen van onze klanten

Danielle
Lees verder
Ik heb de hooimadam al een tijdje in huis en wat kan je er veel mee! Ik heb elke dag aardappelen en groenten erin gegaard maar ook stoofperen, stoofpotten, draadjesvlees, erwtensoep. Prima resultaat en het scheelt in de kosten. Handig en je hoeft je niet druk te maken over pannen die op het vuur staan, je kunt in de tussentijd naar buiten of het 's nachts lang door laten garen (zoals hachee en erwtensoep). Ik ben er blij mee.
Inge
Lees verder
De Hooimadam is echt superfijn om te koken. Het geeft me veel rust in de avond. Voor kindje ophalen uit school alles erin en bij thuiskomst heb ik tijd voor haar, tegen etenstijd is alles gaar. Blijft superwarm. We maken er soep in, stoofpotjes, rijst met linzen, groenten. Fornuis blijft veel meer uit dus een mooie besparing!
Anne
Lees verder
Ik kan me inmiddels al niet meer voorstellen dat ik een stoofschotel of een bouillon maak zonder het gebruik van de Hooimadam.